Korkeakoulutus Yhdysvalloissa

Valmistujaisjuhla Pennsylvanian yliopistossa 2006.
USA:n 40 arvostetuinta korkeakoulua painottuvat sijainniltaan itärannikolle ja Kaliforniaan. (Lähde: 2007 US News Top 40 colleges)

Korkeakoulutus Yhdysvalloissa tarkoittaa toisen asteen koulutuksen jälkeisiä, vapaaehtoisia opintoja Yhdysvalloissa sijaitsevassa korkeakoulussa, joista yleisimpiä ovat colleget ja yliopistot (university). Collegeissa voi suorittaa kaksivuotisen associate-tutkinnon tai nelivuotisen bachelor-perustutkinnon. Yliopistoissa voi suorittaa bachelor-tutkinnon ja sen jatkoksi ylemmän korkeakoulututkinnon (master), tohtoritutkinnon (esim. Doctor of Philosophy, PhD) tai erikoisalan first professional -tutkinnon (esim. lääketieteen M.D.).

Nelivuotisia bachelor-tutkintoja myöntäviä oppilaitoksia oli Yhdysvalloissa vuonna 2012 yli 4 700.[1] Ne voivat olla julkisrahoitteisia yliopistoja, kuten osavaltioiden ylläpitämät yliopistot (state university), yksityisiä yliopistoja (private university) tai yleissivistäviä collegeja (liberal arts college). Niiden lisäksi on noin 1 800 community collegea tai junior collegea, jotka tarjoavat kaksivuotisia associate-tutkintoja sekä transfer-ohjelmia, joista voi jatkaa suorittamaan bachelor-tutkintoa muissa korkeakouluissa.[2]

Yhdysvaltojen parhaiden yliopistojen ansiosta maata pidetään yleisesti eri tieteenalojen huippumaana. Esimerkiksi Universitas 21 -yliopistoverkosto arvioi Yhdysvaltojen korkeakoulujärjestelmän maailman parhaaksi vuonna 2012. Opetuksen kustannuksia ei huomioitu.[3] Vahva panostus tutkimukseen on tehnyt yhdysvaltalaisista yliopistoista ja korkeakouluista maailmanlaajuisesti arvostettuja niin, että niiden opiskelijoiksi hakeutuu paljon opiskelijoita ja opetushenkilökuntaa myös Yhdysvaltojen ulkopuolelta. Suuri vaikutus on myös englannin kielen asemalla suosituimpana vieraana kielenä maailmassa. Yhdysvallat onkin kotimaasta muualle opiskelemaan lähtevien suosikkimaa, joka kerää 16 prosenttia maailman kansainvälisistä opiskelijoista. Toisena on Britannia 11 prosentin osuudella. Eniten opiskelijoita Yhdysvaltoihin tulee Kiinasta, Intiasta ja Etelä-Koreasta.[4] Ulkomaisilta opiskelijoilta edellytetään yleensä TOEFL-testin hyväksyttyä suorittamista (Test of English as a Foreign Language), ja kukin oppilaitos voi määritellä oman TOEFL-minimipisterajansa hakijoiden kielitaidolle.[5] Lisäksi kaikilta hakijoilta edellytetään yleensä SAT- tai ACT-testin hyväksyttyä suorittamista.

Etenkin parhaiden Yhdysvaltojen yliopistojen opetusmetodit ovat hyvin suorituskeskeisiä, kilpailullisia ja tiivistä osallistumista vaativia mutta myös kannustavia ja palkitsevia. Luennot ovat tyypillisesti pikemminkin keskustelutilaisuuksia, joissa käsitellään jo edeltä käsin pohdittaviksi annettuja tekstejä. Professorit ovat opiskelijoiden käytettävissä eurooppalaisia tiiviimmin. He keräävät ympärilleen työryhmiä lahjakkaimmista opiskelijoistaan, jotka avustavat professoreita tutkimus- ja luennointityössä sekä tutkimusraporttien ja esitelmien laadinnassa. Huippuyliopistot kykenevät maineensa ja resurssiensa ansiosta houkuttelemaan parhaita kykyjä niin opettajiksi kuin opiskelijoiksi sekä varmistamaan rahoitustaan lahjoitusten ja korkeiden opiskelumaksujen avulla.[6]

Vuonna 2009 Yhdysvaltojen aikuisväestöstä 21,3 prosenttia oli osallistunut korkeakouluopintoihin suorittamatta tutkintoa, 7,5 prosenttia oli suorittanut kaksivuotisen associate-tutkinnon, 17,6 prosenttia nelivuotisen bachelor-tutkinnon ja 10,3 prosenttia ylemmän korkeakoulututkinnon. Valtaosa korkeakouluopiskelijoista on nykyisin naispuolisia. Eniten korkeakoulutettuja oli maan koilliskulman eli Uuden Englannin osavaltioissa ja Coloradossa, vähiten Texasissa ja sen naapuriosavaltioissa.

  1. How many educational institutions exist in the United States?, National Center for Education Statistics, U.S. Department of Education. Viitattu 17.9.2015.
  2. Korkeakoulutus Yhdysvalloissa: Akateeminen perustutkinto, Fulbright Center, viitattu 17.9.2015.
  3. Kingkade, Tyler: United States Ranked To Have Best Higher Education System In The World, Huffington Post 14.5.2012. Viitattu 17.9.2015.
  4. Global Flow of Tertiary-Level Students, Unesco. Viitattu 18.9.2015.
  5. TOEFL iBT Test of English as a Foreign Language, Fulbright Center, viitattu 18.9.2015.
  6. Loikkanen, Sisko (haastattelija): Yhdysvallat on tieteen ehdoton ykkösmaa - taustalla ahkeruus, lahjakkaat maahanmuuttajat ja erinomaiset resurssit (Audio, 50 min. Haastateltavina Pennsylvanian yliopistossa opiskellut Kalle Michelsen ja Stanfordissa opiskellut Hanna Ollila.) Tiedeykkönen, Yle Radio 1. 12.7.2019. Viitattu 12.7.2019.

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search